Kamin

Üks põnevamaid objekte köök-söögitoas on kindlasti kamin. Praktilises mõttes ja südamerahu huvides on see alternatiiviks maaküttele, juhuks kui õues on krõbe talveilm ning elekter peaks mingil põhjusel ära minema. Igapäeva-reaalsuses täidab see siiski pigem dekoratiivset eesmärki ning aitab meeleolu luua. Meie suureks õnneks on Jüri isa pottsepp ning ta oli nõus kamina ehitamise enda peale võtma.

Kaminakolle on suunatud toa keskmesse ning vahetult selle kõrvale tuleb kivist torn küttepuude ladustamiseks. Kolle jääb sellesse ossa, kus sein on isoleeritud 100 mm tuletõkke villaga ning selles osas, kuhu tuleb puude ladustamise koht, jääb taustaks läbi paistma palksein.

17Kamina projekt: vasakul korsten, keskel kamin, paremal puudeladustamise koht. Üles pildistatud otse sündmuskohalt, seetõttu näebki paberileht veidi väsinud välja.

Kamina asukoht on praktiliselt sama, kus originaalis asetses ahi. Kamina aluse ladumisel kasutab pottsepp kohapealt leitud silikaatkive, mida saab kasutada kamina nendes osades, kus ei ole kõrget temperatuuri. Kollet ümbritsevas kestas kasutatakse selleks ettenähtud savitelliseid, mis taluvad kõrget temperatuuri. Üldine plaan on selline, et seina äärde laotakse veel eraldi vanadest tellistest kivimüür ning sellest eemale tuleb veel omakorda kamina õhukoda, mille õhku hakkab kamin otseselt kütma.Õhukojast on planeeritud kaks õhuresti, millest üks on suunatud otse köögi poole ning teine läbi seina trepi ava poole, eesmärgiga liigutada mingit osa soojusest ka teisele korrusele. Õhu pealevõtmine toimub kamina all asuvast avast.

11Pottsepatööde algusjärk köök-söögitoas.

Sel ajal, kui ilmad olid veel jahedad ning samas kaminat oma õige koha peal enam kütta polnud võimalik, sai kolle ajutiselt paigaldatud teisele poole korstent, et tuppa natukenegi sooja saada. Õnneks saabusid õige pea soojemad ilmad, kütmise vajadus kadus ning kolle sai paigaldatud kamina sisse õige koha peale.

12Kamin polnud veel valmis, kuid niisked ja jahedad ilmad tekitasid siiski vajaduse kütta – nii sai kolle paigaldatud teisele poole korstent ning tuba sai taas veidi sooja juurde.

13Kolle leidis oma õige koha kamina sees.

14Kamin aina kerkib ning lisandunud on ka suitsutoru.

Kamina lõpplahendus näeb ette, et kolde ümbrus ja ühtlasi ülemised kaared tulevad vanadest punastest tellistest, mis jäävad ka näha. Ülejäänud kamin saab krohvitud valge antiikkrohviga. Sarnase lahendusega tuleb ka korsten, mis osaliselt läheb krohvi alla, kuid mingis jaos jääb näha ka vana punast tellist.

16Nii korstnal kui sellest vasakule jääval seinal jätame mingi osa vanadest tellistest nähtavale ning ülejäänud osa katame valge antiikkrohviga.


“I say to myself that I shall try to make my life like an open fireplace, so that people may be warmed and cheered by it and so go out themselves to warm and cheer.” George Matthew Adams

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s